GuitarJan TabsPro MusicXML Loader
Helpbestand

Functie van deze applicatie

De "MusicXML" tabloader heeft een meervoudige functie. In eerste instantie is de applicatie bedoeld om zogeheten "Musicxml" tabulatuurbestanden te laden en op het beeldscherm zichtbaar te maken, zodat je de de tabulatuur kunt bestuderen en kunt spelen.
Naast dit universele bestandsformaat, kan de "MusicXML" tabloader ook zogeheten "GJmusX" bestanden laden. Dit is een specifieke bestandssoort, die speciaal voor GuitarJan.com is ontwikkeld, en een variant is op het .XML muziekfile formaat. Beide formaten bespreken we kort hieronder.

Waarschuwing vooraf
De in dit helpbestand besproken bestandsformaten .musicxml, .xml, .mxl en gjmusx zijn zogeheten "Open Source" bestandsformaten.

Door deze "Open Source" structuur zijn er veel subvarianten van bovengenoemde bestanden in omloop, die ieder hun eigenaardigheden, voordelen en nadelen kennen. De Tabsloader zoals we deze voor onze website GuitarJan.com hebben geïmplementeerd, kan tot 90% van de aangeboden bestanden zoals hierboven beschreven, probleemloos inlezen en correct op het scherm weergeven.
Indien een bestand onverhoopt niet functioneert, kun je als alternatief het programma MuseScore downloaden en gebruiken. Het programma is vrij te downloaden en te gebruiken, en is een waardig alternatief voor de (duur) betaalde programma's als bijvoorbeeld Guitar Pro, Dorico Pro, Sibelius Ultimate,
SmartScore, PhotoScore en Audiveris. Een directe link naar de MuseScore website vind je hiernaast:



Het "MusicXML" bestandsformaat

MusicXML (*.xml) is de universele standaard voor bladmuziek en kan worden gebruikt door de meeste van de momenteel beschikbare muzieknotatieprogramma's met inbegrip van Sibelius, Finale, Guitar Pro en vele anderen. Het is het aanbevolen formaat voor het delen van je bladmuziek tussen verschillende muzieknotatieprogramma's. Het formaat is open , volledig gedocumenteerd en kan vrij worden gebruikt onder de W3C Community Final Specification Agreement.

Vanaf 2025 hebben meer dan 270 notatieprogramma's ten minste enige MusicXML-uitwisselingsmogelijkheid. Deze programma's omvatten:

Het gecomprimeerde MXL en XML formaat maakt kleinere bestanden dan reguliere MusicXML. Beide gecomprimeerde standaarden zijn relatief nieuw en worden niet zo breed ondersteund door muzieknotatieprogramma's op dit moment. Je herkent de bestandstypes aan de extensies, zoals je hieronder ziet in een screenshot van het gratis (en bijzonder goede!) muzieknotatie programma Musescore:


.MXL
De MXL-bestandsextensie is gekoppeld aan muzieknotatiebestanden, die het Compressed MusicXML-formaat gebruiken. Compressed MusicXML is ontwikkeld door "Recordare" en is de beoogde opvolger van MusicXML-muzieknotatie-bestandsformaat. Omdat het oudere MusicXML-formaat een platte tekst is en het MusicXML-bestand relatief gezien erg groot kan zijn, gebruikt het nieuwe Compressed MusicXML-formaat een zip-compressie-algoritme om deze bestandsomvang te verkleinen.

.XML
.XML is, net als .MXL en MusicXML, een flexibel formaat dat tekst gebruikt om muzikale elementen weer te geven. Het is ook, net zoals .MXL,het open uitwisselingsformaat voor het delen van muzieknotatiegegevens tussen meerdere softwareplatforms. .XML is leesbaar voor zowel machines als mensen. XML is een acroniem voor "eXtensible Markup Language."

.MusicXML
Het MusicXML-formaat wordt gebruikt om interactieve bladmuziek online te verspreiden (net als de hierboven beschreven .XML en .MXL bestandsoorten) en bladmuziekbestanden te delen met muzikale toepassingen. MusicXML is het meest gangbare formaat voor verspreiding van partituren/tabulaturen, en is net als het MIDI formaat, vrij beschikbaar, bewerkbaar en transportabel over het internet. De naam van onze webbased applicatie "MusicXML" tabloader geeft het al aan: primair is deze applicatie geschikt voor het weergeven van de defacto standaard in "open source" muzieknotatie, en dat is MusicXML.

Het "GJmusX" bestandsformaat

Het bestandsformaat "GJmusX" is een tabulatuurbestand dat bestaat uit een mengeling van ABC, XML, MXL (MusicXML) en GP* (Guitar Pro) bestanden. Dit formaat hebben wij speciaal voor deze website ontwikkeld, om zo veelzijdig mogelijk tabulaturen aan je te kunnen presenteren. Hoewel je niet alle opmaak zult kunnen behouden, kun je .GJmusX tabbestanden in Guitar Pro (vanaf versie 8) gebruiken, door de extensie in .XML te wijzigen. Naast dit nieuwe formaat, kan de "MusicXML" tabloader ook standaard .XML tabbestanden verwerken. Tevens kun je .JS bestanden laden, wat preload bestanden zijn (daarover verderop meer).
Een groot voordeel van het "GJmusX" bestandsformaat is ook, dat er geen copyright problemen met de partituren/ tabulaturen ontstaan. Net zoals het XML en MXL formaat, kent het GJmusX bestandsformaat een aantal beperkingen, die onder andere bestaan uit:


De door ons geïntroduceerde GJmusX standaard is, zoals voorheen vermeld, een combinatie van verschillende bestandsformaten. Al deze bestandsformaten hebben geen duidelijke samenhang over notatieverplichtingen, integratie van muziektekens. Dit betekent dat verschillende applicatieontwikkelaars zelf geprobeerd hebben uit te zoeken wat wel en wat niet wordt verwacht. Helaas betekent dit dat verschillende ontwikkelaars met nogal verschillende aannames zijn gekomen over hoe een XML, MusicXML, ABC, MEI (Music Encoding Initiative) bestandsformaat eruit zou kunnen zien (of eruit zou moeten zien). Dat heeft uiteraard ook zijn weerslag gekregen in ons GJmusX bestandsformaat, om zoveel mogelijk compatibiliteit met allerlei andere notatieformaten te bewerkstelligen.
Zo kan het gebeuren, dat zelfs met onze geavanceerde algoritmes, het "GJmusX" tabloader programma, niet in staat is om vanuit een klassieke notenschriftbalk, een fatsoenlijk gekoppelde tabulatuurbalk te maken. Daar kunnen we helaas niets aan doen.

Ons GJmusX bestandsformaat kent uiteraard ook zijn voordelen:



Off-line gebruik van de applicatie

De applicatie wordt online gestart in onze website, de tabbestanden echter kun je off-line, dus op je eigen computer, opslaan. Periodiek geven we nieuwe "batches" met of .GJmusX, of .MusicXML bestanden uit. Sla deze op in een speciale map die je daarvoor op je eigen computer aanlegt, zoals je hiernaast ziet. Omdat er in de toekomst duizenden GJmusX bestanden door ons aangeleverd gaan worden, is het wellicht ook zinvol, om in de toekomst onderliggende mappen aan te leggen, waarin je de GJmusX tabs bijvoorbeeld op categorie gaat bewaren, denk daarbij aan een structuur als:

In de "MusicXML" tabloader is de Windows standaard navigatiefunctie ingebouwd, dus je kunt heel gemakkelijk over je computer navigeren om de GJmusX of MusicXML bestanden te zoeken. Het zal je wel duidelijk zijn dat als je duizenden van dit soort tabbestanden in de toekomst gaat krijgen, een goede opslagstructuur noodzakelijk is. Voordat je het weet ben je het overzicht kwijt 😃.

Naast de diverse notatiebestanden, kan de applicatie ook audio en video mediabestanden laden, en deze op je beeldscherm laten zien. De media-bestandsformaten die de applicatie aankan zijn: .opus, .flac, .webm, .weba, .wav, .ogg, .m4a, .oga, .mid, .mp3, .aiff, .wma, .au, .ogm, .wmv, .mpg, .ogv, .mov, .asc, .mpeg, .mp4, .m4v, .avi. Het voordeel van de "MusicXML" tabloader is, dat het programma zich in tweeën splitst als je een tabulatuur en een mediabestand tegelijk gebruikt, zodat je bijvoorbeelde tabulatuur kunt meelezen terwijl de bijbehorende video of audio wordt afgespeeld. Dat zal je leerervaring zeker ten goede komen. Hieronder zie je een voorbeeld van de manier hoe je de "MusicXML" tabloader met een split-screen kunt gebruiken, en geen zorgen: de applicatie doet dit vanzelf als je zowel een tabulatuur- als een mediabestand tegelijk activeert.


De basis applicatie interface

We hebben geprobeerd de applicatie zo eenvoudig mogelijk te laten zijn. Bij het opstarten van de applicatie ziet deze er als volgt uit:


Met de knoppen "Bestand kiezen" start je de standaard Windows navigatie- functie om de door jouw gewenste bestanden van je harddrive te laden. Als het bestand is geladen, verschijnt de bestandsnaam links van de knop. Aan de rechterkant van het venster is een uitgebreid menu, dat je open- of dichtklapt door op de knop "Menu" te klikken. Als je op "Menu" klikt, krijg je het volledige menu, inclusief omschrijvingen, te zien. Je ziet dat hiernaast afgebeeld. De knop "Home" sluit de applicatie en brengt je terug naar de startpagina van onze website, de knop "Leeg" maakt de applicatie weer blanco, door alle geopende tabulatuur, audio- en videobestanden te sluiten.

De knop "Archief" is een shortcut naar de "MusicXML • Database", waar je de duizenden muziekfiles kunt downloaden om in de "MusicXML • Tab Loader" te gebruiken.


Als je met de muiscursor over het blanco deel van de applicatie beweegt, zie je een melding dat de applicatie ook de "Drag-and-Drop" functie voor de bestanden accepteert.

Een speciale mogelijkheid is het integreren van YouTube© video's, voorzover de eigenaar van de video op YouTube© dit heeft toegestaan natuurlijk. Als je de optie YouTube aanvinkt, dan verschijnt er een invoermogelijkheid zoals je hier aan de rechterkant ziet.

Je kunt de 11-cijferige YouTube-ID van de gewenste video invullen, die YouTube in de bovenste balk (de adresbalk) laat zien. Het adres van een video van de Eagles met hun magnum opus Hotel California is bijvoorbeeld https://www.youtube.com/watch?v=09839DpTctU. De laatste 11 cijfers van dit webadres (09839DpTctU) is de zogeheten YouTube-ID. Kopieer deze code in de "MusicXML" tabloader bij het YouTube venstertje, en je kunt de video in deze applicatie bekijken. Bij dit voorbeeld zul je zien dat de uitgever van de video op YouTube een "copy forbidden mark" in YouTube heeft gezet, waardoor je de video alleen maar in YouTube zelf kunt bekijken.

De menu opties

Als je het menu activeert, dan krijg je de volgende functies die je kunt gebruiken:

Volledig schermOmschakelen tussen volledige schermweergave en vensterweergave
SynchronisatieHiermee wordt de synchronisatiemodus ingeschakeld. Onder het menu verschijnt een speciaal paneel (met een gele achtergrond). In dit "Synchronisatiemenu" kun je een live opname synchroniseren met de partituur. De volgende mogelijkheden staan tot je beschikking:
  • Tijdsduur eenheid = de tijd in seconden waarin de maat gearceerd blijft (of de tijd die de notitiecursor nodig heeft om de maat te doorlopen).
  • Media offset = De tijd in seconden vanaf het moment dat de media begint af te spelen totdat de cursor/arcering begint te bewegen. Sommige mediabestanden beginnen niet op het punt waar de partituur begint. Deze tijd verklaart het verschil. Een positieve offset betekent dat de media eerder begint dan de score (wat de meest voorkomende situatie is). Een negatieve offset betekent dat de partituurcursor eerder begint dan de media.
  • Wachtduur = Als deze optie is aangevinkt, begint de media te spelen, maar wordt de cursor (en score) gestopt. Een klik in de eerste meting schakelt deze optie vervolgens uit en de cursor begint opnieuw te bewegen (beginnend bij de eerste meting) om verdere synchronisatie mogelijk te maken.
  • Importeren = Importeert timinggegevens uit een ander vooraf geladen bestand. Wanneer afzonderlijke delen van dezelfde partituur gesynchroniseerd moeten worden, hoeft men slechts één partij te synchroniseren en die gegevens in de andere partijen te importeren. Dit bespaart niet alleen werk, maar is ook essentieel wanneer deze onderdelen gesynchroniseerd op meerdere apparaten moeten worden afgespeeld.
  • Springen = Als deze optie is aangevinkt en je in een maat klikt, springt het afspelen één meting terug om je de timingnauwkeurigheid van je klik (of beter gezegd de browserlatentie) te laten bekijken. Omdat dit bij elke klik gebeurt, is deze standaard uitgeschakeld.
  • ABC data uitschakelen = Een soort beveiligingsfunctie in zogeheten preload bestanden. Wanneer zo'n zogeheten scrambled bestand wordt geladen schakelt de "MusicXML" tabloader het hoofdmenu, het contextmenu en slepen/neerzetten uit. Dit maakt het voor een gebruiker moeilijker om de ABC-scoregegevens op te halen.
  • Opslaan = Deze knop slaat de partituur/tabulatuur, instellingen- en synchronisatiegegevens op in een bestand, het zogenaamde preload bestand.
    De "MusicXML" tabloader kan scoregegevens, mediabestanden, synchronisatiegegevens en verschillende instellingen vooraf laden vanuit een speciaal JavaScript-bestand. Zo'n preload bestand wordt gemaakt door op de knop "Opslaan" te klikken. Om een vooraf opgeslagen bestand te gebruiken, kunt u het laden als een partituurbestand met de desbetreffende knop bovenin de applicatie.
SnelheidLaat de snelheidsknoppen zien. Twee knoppen rechts van de mediaspeler geven je de mogeijkheid de afspeelsnelheid te wijzigen. De knop met de "plus +" verhoogt de snelheid, en de knop met de "minus -" verlaagt de snelheid. De normale snelheid heeft de waarde 1.0. Elke klik op de knop verandert deze factor met 0.1. De snelheidsfactor kan variëren tussen 0.5 en 2.0. Synchronisatie (hierboven uitgelegd) werkt op alle snelheden, kan echter nauwkeuriger worden uitgevoerd met lagere snelheidsinstellingen.
Loop modusWanneer het menu-item Loop modus is aangevinkt, bepalen de eerste twee klikken in de partituur de linker- en rechterrand van een loopingbereik. Elke rand is gemarkeerd met een vet teken: < voor de linkerkant en > voor de rechterkant. Wanneer je opnieuw in de partituur klikt, wordt de lusmarkering die zich het dichtst bij de kliklocatie bevindt, verplaatst. Wanneer beide afstandsmarkeringen zijn geplaatst, wordt het afspelen continu herhaald tussen deze beide punten. Het loopbereik kan nog steeds worden aangepast door in de partituur bij een van de markers te klikken (ook tijdens het spelen). De Loop modus wordt uitgeschakeld door het menu-item Loop modus uit te schakelen. Beide bereikmarkeringen blijven behouden en wanneer je de Loop modus weer inschakelt, verschijnen ze weer (en zijn ze onmiddellijk actief).
Kopregel aan/uitToont de knoppen om partituren/tabulaturen en media te laden.
Geen aanwijzerVerbergt de cursor tijdens het afspelen van de partituur, en toont de cursor wanneer deze wordt gepauzeerd.
Noten aanwijzerDe cursor in de partituur geeft de noten in plaats van de maten weer.
Speler centrerenAls deze optie is ingesteld, is de speler gecentreerd op de pagina. Als deze niet is ingesteld, zijn speler en snelheidsknoppen gecentreerd.
Partituur centrerenCentreert de partituur/tabulatuur op de pagina. Als deze niet is aangrvinkt, blijft de partituur links uitgelijnd.
Speler verbergenVerbergt de mediaspeler, waardoor de partituur/tabulatuur overeenkomt met de bovenkant van de pagina.
SchaalbaarheidPast het formaat van de partituur/tabulatuur aan op de breedte van de browserpagina.
Stop herhalingenSlaat het afspelen van herhalingssecties over. Is alleen effectief als het is ingeschakeld voordat een partituur/tabulatuur of preload bestand wordt geladen. Heeft geen effect na het laden.
AftellenGeeft een aftelling weer voordat het afspelen wordt gestart. Het tempo van de "count-in" is het gemiddelde van het tempo in de volgende drie maten. Houdt rekening met een eventuele snelheidsinstelling. De maatsoort bepaalt het aantal slagen dat wordt afgeteld.
MetronoomGeeft een aftelling weer tijdens het spelen. Het ritme is dat van de huidige maat, rekening houdend met de snelheidsregeling.
StippellijnTer oriëntatie van de gitarist wordt in het midden van het browservenster een stippellijn door de prtituur geplaatst.
HelpHet Help- en Instructiebestand wordt in een nieuw pop-up venster getoond.


Gebruik van sneltoetsen de partituur/tabulatuur


Als de synchronisatie is ingeschakeld, dan zijn er de volgende sneltoetsen:


Gesorteerde lijst met alle artiesten en muzieknummers

De "MusicXML" archieven zijn gigantisch omvangrijk, en op enig moment overzie je wellicht niet meer in welk archief een van je favoriete artiesten en/of muzieknummers is opgeslagen. We hebben dat probleem ondervangen. Je kunt de archieven die je wilt hebben downloaden onder de drop-down menukeuze "MusicXML • Database", die je terugvindt door op de menubalk bovenin te klikken op "Songs & Solo's".

Een andere optie is, zoals hiervoor beschreven, vanuit de "MusicXML • Tab Loader" rechts onderin het venster op de knop "Archief" te klikken.

In beide gevallen open je de webpagina waar je alle MusicXML-archieven kunt downloaden. Rechtsonder op de pagina's met archiefbestanden vind je een knop met de omschrijving "Lijst". Door daarop te klikken wordt in een nieuw tabblad het alfabetische overzicht met alle tabulaturen in de archieven getoond, gesorteerd op artiest, gevolgd door muzieknummer. Je vindt bij iedere artiest terug welk archiefbestand je moet hebben, als je de desbetreffende tabulaturen wilt downloaden. Stel dat je als zoekoptie "Clapton" ingeeft, dan krijg je een overzicht van alle muzieknummers die van Eric Clapton in één van de archieven voorkomen.


Je kunt met deze zoekmachine dus gemakkelijk achterhalen welke artiest, met welke nummers, in welk archief voorkomt. De naam van het desbetreffende archief op onze website vind je in de laatste kolom van het overzicht.

Als je weer direct terug wilt navigeren naar de "MusicXML TabLoader", kun je de sneltoets gebruiken met de benaming "TabLoader" die je rechts onderin het venster "MusicXML" archieven ziet.